Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Kasia P. 2016-05-30 12:25:40
Autor zdjęcia/źródło: mat. promocyjne
Wycieczki do stolicy kraju, Zagrzebia, nad Jeziora Plitwickie i na wyspę Korcula również przyniosą każdemu podróżnikowi wiele radości.
Najczęściej odwiedzanym przez turystów, chorwackim miastem jest Dubrownik, zwany „perłą Adriatyku”, leżący na południowym wschodzie Dalmacji. To niewielki port mieszczący się w przepięknej zatoce pośród skał i bujnej, śródziemnomorskiej roślinności. Malownicze są okoliczne plaże, warto jednak pamiętać, że wiele z nich pokrytych jest skałami lub żwirem, dlatego warto wziąć ze sobą grubszą karimatę i odpowiednie obuwie.
Stolica kraju, Zagrzeb, to miasto obfitujące w zabytki i ciekawą architekturę: jego historycznym centrum jest Gornji Grad („górne miasto”), gdzie zwiedzić możemy zabytkowe kościoły świętego Marka i świętej Katarzyny, a także szereg barokowych domów i pałaców. Znajdujący się nieopodal Kapitol to historyczna osada, nad którą dominuje przepiękna Katedra Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny.
Jednym z najsłynniejszych zabytków w Chorwacji jest Pałac Dioklecjana w Splicie – kolejnym mieście położonym na wybrzeżu dalmatyńskim. Rezydencja zbudowana została przez cesarza Dioklecjana na przełomie III i IV wieku na wzór warownego obozu rzymskiego. Do dzisiaj zachowały się północna brama pałacowa, westybul, teatr, mauzoleum i ruiny cesarskich komnat.
Wyspę Korcula nazywa się często „najbardziej zieloną wyspą Adriatyku”. Zachwyca gajami oliwnymi, obfitością drzew cytrusowych, ale i urodą śródziemnomorskich miasteczek takich jak Vela Luka, Smokvica i renesansowa Lombarda. Szczególnie warta odwiedzin jest stolica wyspy, miasto Korcula, w którym znajdują się przepiękne, otoczone murami Stare Miasto, port i dom, w którym urodził się ponoć słynny podróżnik Marco Polo.
Szesnaście jezior krasowych połączonych ze sobą licznymi wodospadami to atrakcja parku narodowego położonego w środkowej części Chorwacji. Jeziora Plitwickie leżą w południowej części Gór Mała Kapela i są jednym z najczęściej odwiedzanych przez turystów miejsc w kraju, a rezerwat oferuje różnorodność tras dostosowanych do możliwości i potrzeb: spacerować można spokojnie, pomiędzy najciekawszymi punktami, lub wybrać się na całodniową wycieczkę, odwiedzając między innymi liczne jaskinie.
Dzięki dostępowi do morza, bujnej roślinności i licznym kulturowym wpływom, kuchnia chorwacka jest niezwykle zróżnicowana. Ogromną przyjemnością dla turystów odwiedzających Chorwację jest próbowanie regionalnych przysmaków: grillowane mięsa i ryby, pljeskavica (kotlet mielony z trzech rodzajów mięsa), kalmary i raki, oliwki i sery, wreszcie – wina i rakija są tu wyborne. Najzdrowsza jest śródziemnomorska dieta Dalmacji i wysp, oparta przede wszystkim na lokalnych produktach: oliwie, warzywach i owocach morza.
Stokrotka 2016.06.06 16:57
Ech.. zobaczyć chociaż raz..
Patrycja Sobolewska 2016.06.06 12:06
pieknie !
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.